Nr 4 - Hva er selvskading!?

Ved å ''blogg-shoute'' dette går jeg imot alt jeg står for som blogger, men dette er er såpass viktig tema at jeg må få det ut.

(Jeg skriver dette veldig generelt, det er alltid mange andre faktorer som kan spille inn, jeg bare prøver å gjøre det enkelt og tydelig.)

 

Jeg har lagt merke til at etter topp-blogger Elise la ut et innlegg angående dette ble det full fyr og flamme rundt temaet, nemlig 'selvskading.'

http://sophieelise.blogg.no/1429638582_21042015.html

Dukket opp mange andre innlegg som slaktet denne uttalelsen. Men prøv å se på det objektivt.

 

Elise vil bare advare andre mot å lage arr på seg selv fordi, og det kan jeg kan skrive under på, når man begynner å komme ut av depresjonen kommer man til å angre på det og ofte prøve å skjule det eller til og med være flau over at man har gjort seg annerledes. Jeg har lenge holdt meg langt borte fra singlet nettopp på grunn av dette. Men her ligger også grunn for reaksjon. Konsekvens, er det SISTE en depressiv person tenker på når de er midt oppi det og har det vondt og vanskelig. For å ta det enkelt og for at dere som aldri har vært deprimerte skal forstå hva dette innebærer:

 

1. Depressivitet

Dette er ofte en følelse som kommer av dårlig selvtillit eller usikkerhet. Ofte etter foreldre har skilt/separert seg og barnet sitter igjen med masse følelser og tanker. Kunne JEG gjort noe for å forhindre det? Hva kommer egentlig til å skje nå? Det kan også komme, gjerne i kombinasjon, med mobbing, misbruk, dårlig miljø hjemme og mange mange andre ting. Depresjon er ikke noe man bare kan 'slutte' med. Det er en indre følelse som går og gnager dypt inne en person som de ikke får gjort noe med på nåværende tidspunkt. Mange trenger STOR hjelp for å komme ut av denne dårlige sirkelen, og selv da sliter de fleste med det gjennom hele livet i større eller mindre grad.

2. Smerten

Man går og gnager på dette og smerten av sin egen selv-fordømmelse og usikkerhet blir så stor at man ikke orker mer. Derfor er det mange, ikke alle, som tyr til å skade seg selv for å får en viss 'avkobling.' Det har som oftest ingenting med å ville ta sitt eget liv, men med at man har det så vondt inni seg at man skader seg selv for å ta oppmerksomheten bort fra de dype mørke tankene og følelsene på innsiden. Fordi personer i en slik situasjon ofte ikke har noen annen form for utløp for følelsene sine. Foreldre kan ofte være uvitende, venner kan ha problemer med å forstå, og folk rundt, kolleger, skolekamerater kan være negativt innstilt og til og med mobbe eller prøve å ignorere det hele fordi de ikke forstår og vil derfor heller ikke ta stilling til dette. Det kan gjøre utrolig vondt å måtte gå gjennom dette alene.

3. Holde ut

Veldig mange holder på med dette en stund (ofte gjennom store deler av livet) fordi de ikke klarer å bearbeide den plutselige strømmen av tanker og følelser som kom av en oppstått situasjon. Skilsmisse, misbruk etc. Det blir rett og slett for mye, og når en ungdom som er spesielt utsatt, midt i puberteten med masse hormoner, nye følelser, nye forandringer og sine egne utfordringer, er det veldig lett at en slik plutselig situasjon (i tillegg til alt det andre man allerede prøver å bearbeide) gjør at det blir litt for mye. Man blir gjerne ikke depressiv bare sånn uten videre. Det er alltid en grunn. Så grunnen til at man skader seg selv, er ikke for å ha det vondt kun for smerten skyld, men for å holde ut i mangel av andre måter å bearbeide problemet sitt på. Det er en utrolig vanskelig situasjon og alle takler ungdomstiden forskjellig.

4. Grunnlag for uttalelse

Jeg ble selv mobbet siden 1.klasse, av læreren riktignok, fordi jeg var annerledes. Jeg hadde kun 1 venn gjennom hele barneskolen. De andre elevene hadde fått beskjed at 'slike barn burde man ikke være venner med.' Jeg følte at jeg aldri hadde noen rundt meg bortsett fra mamma og pappa. Når jeg begynte på ungdomsskolen og ting begynte å bli bedre, jeg fikk et par hyggelige venner og selvtilliten begynte å komme tilbake, tok pappa meg plutselig med ut for å hilse på den nye mammaen min... Ikke lenge etter flyttet pappa ut og den personen jeg hadde sett mest opp til var borte, forlot hele familien. Meg, søsknene mine og en høygravid mamma... Det var i denne tiden jeg virkelig ble depressiv. Den eneste faktoren jeg hadde kunnet stle på, at mamma og pappa alltid var der, denne illusjonen var borte. Er mange andre detaljer rundt dette, men lang historie kort. Jeg ante ikke hvordan jeg skulle forholde meg til dette. Jeg har tydelige arr på kroppen på grunn av at jeg ikke antehvordan jeg skulle takle sorgen og usikkerheten. Når jeg blødde (og som reaksjon på Elises uttalelse om at hun brukte den skarpeste kniven i skuffen, det gjorde ikke jeg...) fikk jeg vondt og da ble alt det kaoset som var inni hodet mitt borte for en kort stund, og kroppen min fokuserte på at jeg hadde vondt. Det var som en frigjørelse. Det var alltid like mye tårer som blod når det ble for ille. Hmm... Dette ble kanskje litt groteskt, men det er for å beskrive hvilken utrolig smerte som kommer av depressivitet og at selvskading er ikke noe man gjør for å få oppmerksomhet eller uten grunn.

5. Hjelp

Det personer som lider av depressivitet trenger er ikke en løsning, eller en problemfikser. Det hjelper ikke å ta bort kniven. Problemet er på innsiden. Det som hjalp meg, og fortsatt hjelper meg gjennom tunge tider er venner som er der for deg. Venner som ikke krever en logisk forklaring på hvorfor jeg har det vondt. Fordi det er ikke alltid en god eller lett måte å beskrive følelsene på. En som ikke gjør narr eller prøver å bagatellisere problemene dine. Det kan ofte bare gjøre ting verre. Men heller som gir deg en klem og viser at de bryr seg om deg. Som vet at du har det vondt og er der for deg. Det eneste man kan få gjort er å holde ut, og bearbeide det litt etter litt. Depressive mennesker trenger tid og omtanke. Vær en god venn, vær et godt menneske! Kjenner du en som er depressiv eller skader seg selv, gi dem en klem. Finn på noe med dem, vær der for dem, vær en god venn og lytt.

 

Det er viktig å ikke skamme seg over at man har en fortid. Alt man har opplevd hittil er det som gjør at du er den flotte personen du er i dag, på godt og vondt. Det kan være flaut at andre legger merke til arr og slikt, men hvis du tenker over det, hva har de egentlig med det å gjøre? Hvilken rett har de til å dømme deg? Det at man har arr på kroppen og tørr å vise dem betyr jo bare at du har kommet over det og er en mye sterkere person enn det du var før. Det skal utrolig mye til for å komme seg gjennom en depresjon, eller ihvertfall lære å takle den og leve med det. Uansett er hver enkelt persons depresjon forskjellig og alle har forskjellige måter å takle det på, ingen situasjon er lik. Derfor er det ingen 'fasit' på hvordan å komme seg gjennom slikt.

 

Jeg ville bare få klarhet i hva dette innebærer for de fleste. Håper det var noe fornuftig i dette. Dette er ihvertfall det jeg mener om saken, i lys av min egen og mine venners erfaring. Lykke til alle sammen, vit at du er ikke alene!

 

Ha en flott dag! =)

 

19 kommentarer

familiekaos.blogg.no

25.04.2015 kl.11:20

Helt enig med deg. Bra forklart ;)

Riksløven

25.04.2015 kl.11:24

familiekaos.blogg.no:
Tusen takk, har prøvd å komme med en så saklig og objektiv argumentativ (fant på eget ord) forklaring som mulig. Dette er et veldig ømfintlig tema som ligger veldig mange nært på hjerte. Er viktig å tråkke forsiktig, men allikevel være ærlig, oppriktig og åpen om det.

Takk1 =)

Malin

25.04.2015 kl.11:34

Er så ening i det du skriver! :) Kjempebra skrevet altså :)

Riksløven

25.04.2015 kl.11:39

Malin:
Tusen takk =)

Randiannette

25.04.2015 kl.11:47

Veldig bra skrevet!! :) :)

Riksløven

25.04.2015 kl.11:49

Randiannette:
Tusen takk! =)

Siri

25.04.2015 kl.11:58

Veldig godt skrevet. Fortiden må ikke nødvendigvis være det som gjør deg til den du er i dag. Det er valgene du tar underveis som er avgjørende. Fint forklart, og et veldig viktig tema. :-)

Riksløven

25.04.2015 kl.12:05

Siri:
Absolutt!
Fortiden er med å forme deg, men trenger ikke være det som avgjør hvordan du skal være. Alle dårlige stunder kan bli god erfaring hvis man har rett fokus og bruker det til å hjelpe andre som også sliter. Er ikke hva man har opplevd, men hvordan man reagerer og bruker det som telles! =)

Tusen takk! =)

Siri

25.04.2015 kl.12:48

Helt korrekt! :-)

Celina Tomren

25.04.2015 kl.13:47

Enig i det du skriver over her!

Riksløven

25.04.2015 kl.13:47

Celina Tomren:
Tusen takk!

hockeyfru1

25.04.2015 kl.19:22

Veldig bra skrevet! :)

Riksløven

26.04.2015 kl.00:52

hockeyfru1:
Tusen takk! =)

Bjørn Hansen

26.04.2015 kl.09:15

Nyttig informasjon og råd om selvskading fra en psykolog:

https://dinpsykologonline.wordpress.com/2013/06/12/selvskading/

Riksløven

26.04.2015 kl.09:25

Bjørn Hansen:
Fantastiskt blogg innlegg! Har lagt til linken i hovedposten =)

ina

26.04.2015 kl.13:54

Utrolig bra skrevet og veldig enig i det du skriver:)

Riksløven

26.04.2015 kl.14:43

ina:
Tusen takk =)

scarstol

28.05.2015 kl.17:44

Veldig bra innlegg.

Herlig blogg du har. Takk for at du tok deg tid til å kommentere hos meg.

Kommer til å følge deg videre. Ha en fin kveld :-)

Riksløven

28.05.2015 kl.17:53

scarstol: tusen takk for at du leste min :) prøver å vise andre at de ikke er alene om å ha det tungt. Vi må alle gjennom så mye vanskelig i livene våre, det blir enklere om vi gjør det sammen :)

Ha en flott kveld du også! :)

Skriv en ny kommentar

Riksløven

Riksløven

24, Oslo

Jeg trodde dette kom til å handle om meg selv, men jeg ser nå hva som er det viktigste. Hvis jeg kan gjøre én person glad hver dag ved å være her, så er jeg fornøyd =)

Kategorier

Arkiv

hits